veroniicakarlssons

Finvänner!

Kategori: Allmänt

För en vecka sen flyttade Anna o Ivan upp till Umeå igen. Under de åren de bott i Göteborg har deras familj utökats med lilla Melker, 11 månader!

Vi har umgåtts nu i två dagar och det är helt sjukt. Fast vi inte har träffats på 2½ år och de blivit föräldrar under den här tiden så är det lite som att tiden stått stilla! Det känns som att de alltid har bott här, de är samma härliga människor och lika lätta och roliga o umgås med som förr. Jättekul känns det!

Vi firade midsommar tillsammans igår med att vara på Gamlia o sitta i solen o bara snacka o ta det lugnt. På eftermiddagen/kvällen var vi hemma hos dem, de har flyttat till en nybyggd lägenhet på Ålidhem som är skitfin!! Vi grillade o snackade skit o umgicks med Melker. Han e skitsöt, jättelätt att ha att göra med, ler mycket osv. :) Han är lite blyg för mig o Micke, men Aston är inga problem. Aston fick ett smörgåsrån med messmör på av Melker och nu är de vänner för livet ;) Aston bryr sig inte ett dugg att Melker tar stöd på honom när han ska ställa sig upp eller om han tar tag i ett ben för att undersöka det närmre :)

Riktigt kul är det att de bor i Umeå igen, vi har saknat dem!

Möhippan

Kategori: Allmänt

Jag vet att det var länge sen, jag har helt enkelt inte orkat. Har varit så fruktansvärt trött när jag kommit hem från jobbet så jag bara mentalt däckat. Fysiskt har jag väl lyckats hålla mig vaken några timmar, men hjärnan har stängt av samma sekund som jag stämplade ut från jobbet..

Har varit en del tuffa pass nu men det går framåt! Har jobbat typ 10 timmars pass varje gång jag jobbat men nu börjar jag få kläm på det mesta tror jag..! Nu har jag också varit ledig sen i måndags kl 16 så nu har jag hunnit vila upp mig. Ikväll och inatt är det jobb som gäller igen.. Men det blir kul tror jag!

Iaf, tänkte att ni skulle få se lite bilder från möhippan, är där jag är i tidslinjen tror jag. Sen ska jag försöka visa lite andra bilder från Sthlm innan midsommar och har ni tur får ni se midsommarbilder innan vi sticker på vandring på måndag! Vi är igång för fullt med packning, men mer om det en annan gång. Nu: Möhippa!

Jag hämtade Tezz på morgonen. Hon trodde att hon skulle ut till en kompis landställe så hon fattade inte så mycket när jag kom. Hon fick ögonbindel på sig också åkte vi o klättrade.
Tezz klättrade först men då tog hon sig bara halvvägs upp, det här är andra gången hon klättrade, då sprintade hon upp till toppen :)


Jag klättrade också hela vägen upp. Väl uppe så stod instruktören o kollade åt ett annat håll när jag ville ner, det var ganska läskigt, man var en bit upp liksom. Allt gick bra iaf, jag lever ;)

Efter klättrningen var vi o käkade lunch o hade lite frågesport. Jag har tydligen inte fotat någonting från det, men trevligt var det. Vi fick i oss några flaskor bubbel också så vi var på bra humör när vi närmade oss..


Den persiska dansen! Det var kul men svårt, vilket den här bilden kan visa:


Haha, lite suddig, men inte en enda person gör samma rörelse som en annan.. Hon förenklade till och med vissa grejer för oss, men vi fattade ändå inte riktigt ;)


Sen blev det ringdans med Tezz i mitten och då fattade vi iaf, då blev det drag ;) Det kanske ser ut som att vissa bara går med händerna längs sidan, men det var en del av dansen ;P


Fina kusiner :)

Dagen avslutades på räkbåten där vi åt gott o dansade. Där kom den persiska danslektionen till användning på dansgolvet :) Och Tezz fick va en svart ängel.


Det var en riktigt rolig dag o kväll som jag tror Tezz uppskattade mycket! :)

Tankar

Kategori: Allmänt

Ofta när jag är ute o går med Aston tänker jag på livet och allt runt omkring, det är en mysig stund vi har för oss själva och många gånger är det den bästa stunden på dagen när vi bra är ute o slappar, speciellt om dagen är som idag, typ 20 grader o sol.

Vad jag tänkte på idag var kläder, och framför allt kläder under min uppväxt. Fy vad dryg jag var mot min mamma. Jag ville ha buffalos, fråga mig inte varför - fruktansvärt fula skor.


De kostade typ 1400 kr för 10 år sen, jag är inget proffs på ekonomi men jag gissar att det skulle va värt typ 2000 kr idag. Om jag fick ett par? Nope! Om jag var arg? Haha, ja.. Som tur var hade jag en kompis som hade flera par så när vi gick på disco o sånt kunde jag låna ett par av henne... Men alltså, snälla Veronica 12 år, varför bråkade du med din mamma om dessa fula skor??

Samma sak med Cat-kängor..

Ser de inte ut som alla andra kängor? Eeh, jo.. Men det var viktigt att det skulle va Cat.. Jag fick ett par till slut efter mycket tjatande, tror de var i samma prisklass som Buffalos men jag lovade att använda dem flera vintrar vilket inte hände. Efter den vintern ville jag inte ha kängor längre..

Min mamma borde på riktigt ha skickat mig till ett u-land och låtit mig svälta, så jävlig kan jag ha varit under vissa stunder i min ungdom men hon gav inte upp utan fortsatte att försöka uppfostra mig. Jag tror hon lyckades ganska bra, även om det kanske inte märktes förrän jag närmade mig 20.

Så fort jag började tjäna egna pengar så blev det självklart märkeskläder, Gul&blå jeans skulle man ha då..


Och sen var det dieseljeans.


Hur mycket jag bryr mig idag? Inte mycket.. Jo, okej, när jag ska köpa jeans tänker jag att jag vill ha ett par diesel, de sitter faktiskt bättre än andra jeans och har ofta snygg design. Men sen köper jag ändå oftast ett par på Gina tricot eller någon annanstanns för 500 kr istället för att lägga 1300 kr på diesel.

Det som slog mig idag var bara varför jag var så dum att jag ville ha dessa kläder? Inte en enda person trodde  att jag var rik, ett par skor hade inte ändrat det. Jag spelade fotboll och innebandy vilket kostade pengar och jag hade alla kläder jag behövde och livet var aldrig ett problem. Ändå var det så viktigt att få ha dessa statusprylar som ändå bara hade varit en dålig fassad för något som inte fanns, och som alla visste att det inte fanns.

Jag kan lägga 1300 kr på ett par jeans idag för att det är mina pengar som jag har jobbat ihop och för att jag prioriterat det, men jag är så glad att min mamma sa nej till fåniga kläder! Grejen nu är att mamma ofta vill kompensera alla dessa nej under min uppväxt att hon vill bidra med pengar nu istället. Hom ville t ex ge oss pengar varje månad så vi kunde flytta till en trea. Hallå! Vet hon inte hur hon har uppfostrat mig egentligen? Pengar går först till hyra o räkningar, sen läggs det undan pengar till mat och sen kan man ha kul för resten! Men har man inte råd med en högra hyra flyttar man inte till en större lägenhet, punkt slut!

Det är tur att min mamma har stått ut med mitt hemska humör under tonåren för hon är världens finaste mamma och vän!

Berlin i foton

Kategori: Allmänt

Jag fotade nästan 200 bilder i Berlin så här får ni ett axplock av de som kan va kul o se!


En minnesplats för alla som dog under andra världskriget, både soldater och offer. Det är en kvinna med en död son som sitter inne i ett hus. Över dem är det ett runt hål i taket så de utsätts för alla väder, t ex om det regnar så regnar det in på dem. När vi var där var det 25 grader o sol men det hade varit häftigt att se hur det var när det regnade.


Brandenburger Tor heter denna plats. Förr i tiden fick bara kungafamiljen gå i den mellersta gången. Denna har ofta används just för att deklarera vinster i krig, då har kungafamiljen gått först och sedan har soldater marsherat in i satden via denna "port". Runt omrking ligger många länders ambassader.


Sovjetunionen har två minnesmonument i Berlin för de som dog under det de kallar kriget mot facismen (när de vann över Tyskland i andra världskriget). Det här är det mindre monumentet som börjar vid den här statyn och sedan är det trädgårdar bakom med gångar i.


Det här är det större av de två monumenten och då har man först gått en bra bit inom ett område och sedan kommer man fram till detta. På varje sten som är till vänster och höger så står det citat och sedan är det en lång trappa upp för att komma till statyn.


Jag antar att ni känner igen denna text och kan förstå på vilken slags plats vi befinner oss. Detta är grinden in till Sachsenhausen vilket var ett koncentrationsläger först under nazismens regim men sedan också under sovjetunionens regim så många tyska soldater sattes i arbetsläger.


Uppifrån vakttornet fick vi en bild av hur det sett ut. Vid alla "grusrutor" som ni ser stod det baracker där folk bodde. Rakt över är ett minnesmonument som byggts av Sovjetunionen till minne för alla som dött i nazisternas koncentrationsläger. Det är 18 trianglar på varje sida av det som representerar att det var folk från 18 nationer som dog i lägret.


På den gången man ser med stenar på bilden fick fångarna gå och testa skor. De fick gå hela dagarna med ett par skor och sedan nästa dag med andra skor osv. På detta sätt kunde företag få veta hur bra kvalitet det var på olika skor och olika material. Fatta skavsåren de måste ha haft när de gick med nya skor varje dag o bara gick o gick.. De levde på knappt 2000 kcalorier om dagen vilket iofs inte är jättelite, men förstå att jobba hela dagarna och inte få i sig mer. Inte konstigt att de såg ut som de gjorde med utstående revben och ryggrad när de frisläpptes..


Ett minnesvärt citat när Europa är på väg dit vi verkar vara på väg just nu..


Här är vi vid Berlinmuren, vid den lilla bit som fortfarande står kvar.


Också självklart en liten gruppbild från sista kvällen! Dock inte hela gruppen men ett tappert försök :)

Jag ska säga det en sista gång, om du inte varit i Berlin, åk dit. Jag rekommenderar det starkt! God, bra billig mat och massor att göra! Massa pubar, krogar, shopping, sevärdigheter och allt för en inte allt för dyr peng. Plus att det är en ganska stor stad också, så tröttnar man på sin stadsdel kan man alltid åka till en annan ;)

Hemma

Kategori: Allmänt

Äntligen hemma igen. Borta bra men hemma bäst stämde den här gången också! Jag lovar att det ska komma upp bilder från båder Berlin, möhippan och resten av tiden i Sthlm men jag har inte tid just nu. Jag kom hem i onsdagskväll och då var det mest bara att gå o lägga sig som gällde. Igårmorse gick jag upp o tog en långis med Aston innan jag jobbade 10-19 som blev 10-20.15... Sen åkte jag direkt till gymmet och efter äggmacka och dusch kallade sängen..

Idag tog jag "sovmorgon" till kl 8. Sen har jag skrivit färdigt en av två uppgifter som ska in innan jag får säga att jag har sommarlov. Nu är den iaf inskickad, den andra ska jag skriva nästa vecka, eller förhoppningsvis i helgen. Sen har jag vart på långis med bus och käkat lunch. Nu ska jag snart iväg till skolan där jag gjorde praktik och lämna tillbaka nycklar. Sen jobbar jag kl 14-23, ska hålla mitt första skift idag. Är lagom förberedd.. Men det ska nog gå bra!

Sen har jag ledig helg så då ska jag nog hinna uppdatera er lite med bilder förutom att det måste handlas, jag måste gå in mina kängor så jag inte får massa skavsår på vandringen och jag måste skriva den andra uppgiften så jag kan ta ledigt från skolan över sommaren sen.. Men en helg innebär ju många lediga timmar! :)

Det är bara två veckor kvar till sommarens första vandring, kul!

Berlin

Kategori: Allmänt

Det finns så mycket att berätta och så lite ork just nu Hade en helt fantastisk vecka med lassen i Berlin. Lärde känna nya människor och knyta bättre band med de jag redan kände. Åt gott, drack lite mer än vi borde ha gjort och stod & gick tills fötterna värkte. En vecka med mycket allvar men också med mycket glädje och skratt. Berlin är en fantastisk stad, åk dit! Jättefin och mycket att se. Skippa tråkmuseum och gå o titta på storslagna monument och Berlinmuren istället!

I stort så bestod dagarna av stadsvandringar med stopp på museum, vid monument och vid viktiga platser. Själv höll jag tillsammans med en i klassen en presentation om Schlossplatz där ett gammalt slott tidigare låg men som förstördes under andra världskriget och sedan revs under DDR-tiden istället för att renovera det för att det påminde för mycket om väst. Nu håller man på att bygga upp en byggnad där igen som ska se likadan ut på utsidan men annorlunda på insidan.

På kvällarna blev det middag och några öl. Första och sista kvällen blev det ordentliga fester, framför allt första kvällen var alla riktigt taggade. Inte konstigt att vi alla däckade när vi kom tillbaka till hotellet typ kl 22 dagen efter efter en riktig heldag!


Nu är jag i Sthlm. Igår var det möhippa för Tezz, mer om det senare.
Natti!