veroniicakarlssons

Berlin i foton

Kategori: Allmänt

Jag fotade nästan 200 bilder i Berlin så här får ni ett axplock av de som kan va kul o se!


En minnesplats för alla som dog under andra världskriget, både soldater och offer. Det är en kvinna med en död son som sitter inne i ett hus. Över dem är det ett runt hål i taket så de utsätts för alla väder, t ex om det regnar så regnar det in på dem. När vi var där var det 25 grader o sol men det hade varit häftigt att se hur det var när det regnade.


Brandenburger Tor heter denna plats. Förr i tiden fick bara kungafamiljen gå i den mellersta gången. Denna har ofta används just för att deklarera vinster i krig, då har kungafamiljen gått först och sedan har soldater marsherat in i satden via denna "port". Runt omrking ligger många länders ambassader.


Sovjetunionen har två minnesmonument i Berlin för de som dog under det de kallar kriget mot facismen (när de vann över Tyskland i andra världskriget). Det här är det mindre monumentet som börjar vid den här statyn och sedan är det trädgårdar bakom med gångar i.


Det här är det större av de två monumenten och då har man först gått en bra bit inom ett område och sedan kommer man fram till detta. På varje sten som är till vänster och höger så står det citat och sedan är det en lång trappa upp för att komma till statyn.


Jag antar att ni känner igen denna text och kan förstå på vilken slags plats vi befinner oss. Detta är grinden in till Sachsenhausen vilket var ett koncentrationsläger först under nazismens regim men sedan också under sovjetunionens regim så många tyska soldater sattes i arbetsläger.


Uppifrån vakttornet fick vi en bild av hur det sett ut. Vid alla "grusrutor" som ni ser stod det baracker där folk bodde. Rakt över är ett minnesmonument som byggts av Sovjetunionen till minne för alla som dött i nazisternas koncentrationsläger. Det är 18 trianglar på varje sida av det som representerar att det var folk från 18 nationer som dog i lägret.


På den gången man ser med stenar på bilden fick fångarna gå och testa skor. De fick gå hela dagarna med ett par skor och sedan nästa dag med andra skor osv. På detta sätt kunde företag få veta hur bra kvalitet det var på olika skor och olika material. Fatta skavsåren de måste ha haft när de gick med nya skor varje dag o bara gick o gick.. De levde på knappt 2000 kcalorier om dagen vilket iofs inte är jättelite, men förstå att jobba hela dagarna och inte få i sig mer. Inte konstigt att de såg ut som de gjorde med utstående revben och ryggrad när de frisläpptes..


Ett minnesvärt citat när Europa är på väg dit vi verkar vara på väg just nu..


Här är vi vid Berlinmuren, vid den lilla bit som fortfarande står kvar.


Också självklart en liten gruppbild från sista kvällen! Dock inte hela gruppen men ett tappert försök :)

Jag ska säga det en sista gång, om du inte varit i Berlin, åk dit. Jag rekommenderar det starkt! God, bra billig mat och massor att göra! Massa pubar, krogar, shopping, sevärdigheter och allt för en inte allt för dyr peng. Plus att det är en ganska stor stad också, så tröttnar man på sin stadsdel kan man alltid åka till en annan ;)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: